Dit "korte" overzicht is samengesteld door onder andere; Survivalspecialisten, actief Militairen en leden van Speciale Eenheden, Personal Protection Specialisten, Close Combat Trainers en Medische Operators van de Nederlandse Special Forces.

  Wat is de volgende ramp of pandemie die gaat komen?
  Waarom ben jij hier niet op voorbereid?
  Waarom was je hier niet op voorbereid?
  Waarom ben je nog steeds niet voorbereid?

  Hoe bereid jij je nou voor? Niets is zo belangrijk als het veiligstellen van je gezin. Hebben jullie thuis een “good to go bag”, waar je 12, 24, 48 of 72 uur mee kan overleven als er een grootschalige crisis toeslaat? Hebben jullie in geval van noodsituaties thuis genoeg te drinken en eten?

  Voor een pandemie (epidemie) adviseren wij thuis om standaard flink wat eten en drinken in te slaan. Dit had natuurlijk al moeten gebeuren voordat het ‘virus’ zich had verspreid! Voor een ander crisismoment (zoals uitval van stroom, verwarming, overstroming), wat zijn dan maatregelen die je had kunnen nemen?

  Een ramp of pandemie kan op elk moment toeslaan. Soms, zoals bij een orkaan, krijg je misschien een bericht via het algemene luchtalarm of via NL alert; andere keren, in het geval van een brand, aardbeving of dijkdoorbraak ontvang je helemaal geen waarschuwing. Meestal zal de ramp uw huis in Nederland min of meer intact laten, door de stevige constructies die wij hebben.

  Ongeacht of je goederen, huis, woonplaats al dan niet beschadigd is, het kan zijn dat u het gebied moet evacueren. Dit kan ook zonder berichtgeving op verzoek van de overheid/Defensie. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Zo kunnen er verschillende evacuaties doorgevoerd worden omdat het de autoriteiten lijkt dat er enig gevaar bestaat dat er brand zou ontstaan ​​in de stad. Onlangs een voorbeeld op 22 april 2020 in het Limburgs dorp; Herkenbosch.

  “Het Limburgse dorp Herkenbosch wordt ontruimd vanwege de brand in Nationaal Park de Meinweg. Volgens de Veiligheidsregio Limburg-Noord is het een voorzorgsmaatregel om risico's voor de volksgezondheid te vermijden. In de rook zit een hoge concentratie koolmonoxide.

  Eerder werden al twee zorginstellingen in het dorp ontruimd. In Herkenbosch wonen ongeveer 4000 mensen. Vanwege de ontruiming is een NL-Alert verstuurd.

  De bewoners worden gefaseerd geëvacueerd: eerst het rode gebied, dan oranje en daarna geel. Inmiddels zijn de rode en oranje zones ontruimd. Volgens de veiligheidsregio moeten bewoners erop rekenen dat ze op z'n vroegst in de middag weer naar huis kunnen. Inwoners wordt opgeroepen om zelf onderdak te zoeken. Anders kunnen ze terecht in 16 sporthallen in de regio, meldt 1Limburg. Het Rode Kruis heeft 800 bedden beschikbaar gesteld.”

  Je kan je voorstellen wat dit met je doet als persoon of gezin!

   Na een ramp als een chemische lekkage kunnen de autoriteiten de bewoners bevelen om onmiddellijk te evacueren. Het kan enkele weken of langer duren voordat iemand weer thuis mag komen. Zelfs lokale politieacties als gevolg van criminele activiteiten kunnen een snelle evacuatie vereisen. De politie vraagt ​​bewoners over het algemeen om in deze situaties bij hen thuis te blijven. In de Verenigde Staten wordt ruimschoots gewaarschuwd voordat er een orkaan uitbreekt. In deze gevallen kunnen autoriteiten massa-evacuaties van hele steden beheersen. Wanneer je de opdracht krijgt om te evacueren - of als je uit vrije wil evacueert - heeft u over het algemeen niet veel tijd om uw bezittingen en de spullen die u nodig heeft te verzamelen. Je hebt misschien maar een paar minuten om je huis uit te komen.

   

  Create a Bug Out Bag for Emergency Survival Situations

  Basic checklist voor preppen, survival/tactical en zelfredzaamheid

  De beste voorbereiding op evacuatie is het maken van een zogeheten 'bug out bag/Good to go Bag'. Deze staan ​​ook bekend als go-bags, zoals in "pak het en ga" Als je je bug-out tas nog niet hebt gemaakt, moet je dit zo snel mogelijk doen. Gebruik deze training als leidraad voor het in de loop van de tijd opslaan en onderhouden van uw bug-out tas.

  Wij maken het allemaal wel eens mee. Als er een nieuwe situatie zich voordoet, dan kan het aanbod van informatie, ervaringen en spullen die erbij horen, behoorlijk overweldigend zijn. Dat horen we eigenlijk standaard bij 'nieuwkomers' op het gebied van preppen en zelfredzaamheid. Het aanbod ís ook overweldigend en grenzeloos. Kijk naar wat er gebeurde op 16 maart 2020 toen onze Minister President aankondigde voor een “intelligente Lockdown”. Mensen raken in paniek en gaan massaal “preppen” (meer plunderen van onzin producten dan preppen). In sommige steden en landen waren zelfs massale vechtpartijen die uitbraken. Dat had jij kunnen zijn met je kinderen, die daar net voor een ‘pak luiers’ in de supermarkt liep. “what’s next?”.

  Daarom kunt u bij ons terecht voor uitgedachte paketten en geprepareerde paketten zodat u zich bezig kunt houden met de primaire taak; zorgen voor gezin en familie.

   

  Alle producten van de checklist kan je vinden in onze webshop.

  Drinken, water, waterfilters en opslag

  Onder alle omstandigheden is drinken een voorwaarde om te overleven. Met een waterfilter kan je ook uit de meeste sloten en meren drinken. Heb je ook iets om water in mee te nemen? Bewaar ook thuis in de voorraadkast een aantal flessen water.

  Eten en lang houdbaar voedsel

  Koolhydraten zoals pasta (spaghetti of macaroni) en rijst zijn hele goedkope en goeie opties. Wil je meer variatie dan is een noodrantsoen van BP-ER of een MRE (Meal Ready to Eat) ideaal. Natuurlijk kan je ook van je dagelijkse eten wat extra op voorraad nemen, maar je kunt ook denken aan speciaal voedsel voor deze situaties. NRG-5 biscuits, Fruitkeks of emergency koekjes zijn enorm lang houdbaar en voorzien je van alle energie, mineralen en vitaminen die je op een dag nodig hebt. Perfect als noodrantsoen en nog lekker ook! Denk ook eens limonade poeder, ideaal als je kinderen hebt!

  Persoonlijke verzorging, Medic IFAK en medicijnen

  Heb je voldoende voorraad van je medicijnen? Tandpasta, zeep, tandenborstel, onderschat niet hoe belangrijk deze kunnen zijn voor je welzijn. En ook superbelangrijk: wc-papier (no shit!), maar dan niet een hele kar vol! Kies ook een goede IFAK (Individual First Aid Kit). Eventueel zelfs met hechtmateriaal. Wij adviseren een IFAK met daarin niet alleen de basis tools zoals, pleisters en een verbandje, maar ook medische producten zoals Hemostatische gauze, Chest-Seals, Emergency Bandage en een Tourniquet. Al deze producten zijn ervoor als de ‘pleister’ niet meer werkt.

  Warmte, lucifers, kaarsen en warmhouddekens

  De nummer 1 killer in een noodsituatie is onderkoeling. Zorg dat je jezelf warm houdt! Een goede wollen deken is heerlijk, maar de mensheid heeft zich onderscheiden met het kunnen maken van vuur. Met een firesteel maak je 3000 keer vuur ook al is alles wat je hebt helemaal nat geworden. Wij bieden ook speciale water en weerbestendige survival lucifers aan. Één belangrijk en goedkope tip zou zijn een emergency blanket. Deze kosten niet veel, is van folie en werkt prima tegen onderkoeling, vooral voor kinderen die hebben het al snel een stuk kouder dan volwassenen.

  Kleding

  Schrijf voor jezelf op welke kleding het meest geschikt is om het wat langer mee te doen als het moet. Stevig, warm en meerdere lagen is een goed uitgangspunt. Kies het liefst voor wat kwalitatief betere broeken en T-shirts. Vaak zijn deze ook waterafstotend, snijwerend, winddicht en zitten vaak extra zakken aan vast voor je snelle materialen. (snelle materialen = pak-klaar klein materiaal). Een miliatre tip zal hierin zijn, extra paar sokken! Als je voeten koud en nat zijn, is de rest van het lichaam ook koud. Een paar extra sokken kunnen het verschil maken!

  Zaklamp, batterijen, radio en Solar Charger

  Hoewel niet een primaire behoefte is het hebben van ‘licht’ een opkikker voor de moraal en maakt dit het functioneren in het donker een stuk makkelijker. Een beetje variatie kan ook prettig zijn. Zoals een kleine zaklamp op AAA-batterijen plus een zaklamp met zonnepaneel. In onze ‘Good to go Bag’ zitten, breaklights en een goede zaklamp.  

  Gereedschap, mes en multitool

  Ga voor kwaliteit en duurzaamheid. Liever wat meer besteden aan een goed survivalmes en zeker weten dat je erop kan vertrouwen. Al geldt ook hier: Nog beter is van alles een backup te hebben. Bijvoorbeeld een klein zakmes, maar ook een mes met vast lemmet. En natuurlijk een Leatherman! Geen survival zonder multitool zou Macgyver zeggen!

  Contant geld en vreemde valuta

  Munten en briefjes, Euro's en eventueel niet-Euro's. You never know. (Bijvoorbeeld wat Zwitserse franken, Engelse ponden en Amerikaanse dollars). Zorg dat je niet teveel op zak hebt, want dan ben je weer overval gevoelig.

  Goud, zilver en kostbare ruilmiddelen

  Internationaal geaccepteerde ruilmiddelen. Iedereen weet dat edelmetalen van waarde zijn. Het kunnen sieraden zijn, maar bijvoorbeeld ook zilveren of zelfs gouden munten. Deze zijn goed in te wisselen in andere landen en je krijgt er direct ‘cash’ voor.

  Bug out bag / rugzak

  Per persoon wil je echt wel een goede, sterke rugzak hebben, liefst met meerdere vakken om optimaal gebruik te kunnen maken van de ruimte. Er zijn 3 varianten die wij onderscheiden, namelijk een Military Bag een Survival Bag en een Tactical Bag. In een Militaire tas zit vaak meer kleding en onderhoud. De basisgoederen van Militairen zijn het hebben van gevechtsuitrustingen terwijl in een Survival tas vaak wat meer kleine gereedschappen om vuur te maken en een onderkomen te bouwen. In een Tactische tas zitten vaak ook tools voor persoonlijke veiligheid. Wij hebben één tas gemaakt van al deze onderdelen te noemen ‘Good to go Bag’. Ook wel bekend als de ‘Bug Out Bag’. Snel wegkomen van eventuele gevaren, met alles benodigde tools die je kan gebruiken in emergency situations. Voor de in houd van de tassen verwijzen wij je naar de Package Pagina.

  Kopieën identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren

  Backup. Check! Je weet nooit wanneer je wat nodig hebt. Op papier en eventueel ook inscannen en op een memorystickje dumpen. Kleine handeling, maar waardevol voor ambassades, consulaten of andere hulpbehoevende organisaties die je kunnen ondersteunen tijdens crisissen.

  Belangrijke adressen en telefoonnummers

  Familie, vrienden, kennissen in het buitenland, etc. Wie weet al die nummers tegenwoordig nog uit het hoofd? Je kan de belangrijke adressen en telefoonnummers opschrijven, maar realiseer je wel dat in geval van een ‘Safehouse’ dat deze kenbaar gemaakt kunnen worden. Probeer het uit je hoofd te leren, zodat niemand weet waar jou veilige omgeving is.

  Muziek, kaartspel, iets lekkers

  Onderschat niet de "moral boost” die het geeft als je midden in een “shitty” situatie zit, het is koud, je voelt je smerig, het gaat een lange nacht worden. En het schiet je opeens te binnen dat je een reepje chocola in je rugzak hebt zitten! (Liefst pure chocolade, dat is namelijk langer houdbaar). Zonneschijn en violen in je hoofd, hoppa je kan er weer tegenaan. Mindset is alles